Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2012 09:27 - ФЕРДИНАНД КЪМ БОРИС III: БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е КРАВА, КОЯТО ТРЯБВА ДА ДОИШ ДО ИЗТОЩАВАНЕ!
Автор: bainiki Категория: Други   
Прочетен: 3393 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 21.04.2012 09:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
image
Лицемерието е основната добродетел на царете. Тъпоумието на тълпата е най-голямата гаранция за престола. Банални, обикновени мисли и малко думи, ето какво прави един цар загадъчен." (Из тайните наставления на дядото на Симеон II към неговия баща)

През 1998 г. цар Симеон II продаде дядовите си ордени на аукцион в "Сотби". Така внукът символично и театрално се разтовари от греховете на Фердинанд и направи още една стъпка към България. Днес той е водеща фигура в българската политика, но около него витае един парадокс. Личностните му качества трудно могат да компенсират кръвната връзка с една катастрофирала на българското държавно кормило династия. Огромният му недостатък е неговият произход, а точно на него той дължи своето обаяние и от него извежда логиката на своето предопределение в живота на България.
Ако приемем, както твърди Морис Дрюон, че монархията е лотария с хромозомите, може би не е излишно да се припомнят числата от миналия тираж. Затова предлагаме подпури от книгата "Цар Фердинанд. Съвети към сина" (Университетско издателство "Св. Кл. Охридски" С. 1991 г.) Това са наставления на вече абдикиралия цар към сина му Борис III, писани около 1938 г. Размишленията са преписани от царските архиви в град Кобург от българския дипломат Димитър Йоцов, лично приближен до Фердинанд, който често го е посещавал в Кобург. Документът се съхранява в Централния държавен исторически архив.


За интелигенцията

Най-опасните граждани в едно царство са хората, които знаят добре да пишат и които са надарени с естествени дарби на наблюдателност. Един цар трябва от такива хора да се пази като от дявола. Мислителите, историците и философите в България може би не правят открито политика, но те са по-опасни от политиканите, защото ги снабдяват с аргументи и оръжие, което по-майсторски се употреблява в парламента и пресата. Политиканите нямат време да се задълбочават в познания, те живеят от трохите на мислителите и историците и с огризките на ума им. Тъй надъхани от субстанцията на учената мисъл, политиканите подготовляват революциите.

Мислителите и историците не могат да се изпъдят от царството, нито да се затворят, нито да се избесят. Това е едно голямо нещастие за царете, особено когато са скудоумни.
Ония хора, които са затворени в кабинетите си и се занимават с отвлечени теории или експерименти в лабораториите си, са хора неустрашими и тях е мъчно да обуздаеш. Единственото оръдие спрямо тях е мълчанието. Ти не можеш нищо да направищ срещу тия хора, ако не искаш историята да те нарече убиец: инквизиторските времена минаха; най-отвратителното средство против такива опасни хора си остава пак отровата. Не забравяй, че и изпълнителите на тази процедура трябва да се унищожават.

За управлението

Подбирай за полкови, бригадни и дивизионни командири хора с пороци, за да можеш да ги държиш под страха на наказанието. Ти трябва винаги да настройваш българите един против друг, да ги разединяваш и да взимаш мълчаливо страната на властта. За тая цел около теб трябва да има най-безсъвестни хора, които за пари ще ти устроят по-добра лична полиция от Хамидовата, и тогава ще знаеш какво се крои в Ючбунар, Куру-Баглар или в Кушу-кавак или в Лопошна. Избирай, впрочем, за твои тайни агенти не чистокръвни българи. Гледай да са чужденци или цинцари, или гагаузи, или немци, или евреи, а на последните можеш повече да разчиташ, защото са по-еластични, по се увират навсякъде и имат достъп до тайните на обществото.

За да намалиш недоволството на народа, който понякога има основания да е недоволен от царете и от властта ти, трябва да създадеш условия, щото младежи из народа, не с големи качества, но поотракани и доста мързеливи, за да работят в селото, да ги вземеш в администрацията, да ги настаняваш на държавната трапеза... Няма по-сигурен начин за моментна сигурност от добре платения простак. Тъпоумието на тълпата е най-голямата гаранция за престола и за трайността на монархическото управление.

Просвещението на народа е вървяло досега без система, заради това няма обществено мнение и обществена мисъл правилно поставена за държавните работи и политиката. Това аз знаех и заради това, като виждах какви грешки правеха министрите на народното просвещение, смятах ги за врагове, които вършат глупости и заради това не ги безпокоех. Оставих ги да влеят помия в главите на младите поколения, безпътието на които отваря пътя на царете.

За народа

Морално българският народ е недорасъл, а физически е просто за оплакване. Това обстоятелство, взето в общия му размер, ще улесни и твоята задача. Няма нужда да притежаваш добродетели или да се преструваш, че ги притежаваш. Царете и да искат, не могат да притежават добродетели, защото те се възпитават от малки в една съблазнителна среда, където отсъства всеки добродетел. А тия качества се възприемат по примера, който взимаме; те не са нито наследствени, нито вродени. Народът въобще не разбира от добродетели; той величае винаги долните хора, хайдуците, развратниците, престъпниците, лъжците, изнудвачите и на такива той поверява своята съдба. Такива избира той за Народното събрание, а на умните, почтените народът се присмива и ги забравя. Народът е като едно добиче: колкото повече го удряш, толкоз по-бърже върви към целта, която ти си определил. Народът е като истеричните жени; за да се усмирят, там трябва бой.

За обич и дума да не става. Ние произхождаме от чужда династия, чужда на българската кръв и душа, ние нямаме нищо общо с тази долна раса, следователно нямаме нужда от обичта на българския народ, защото нашите други интереси са гарантирани от тоя народ поради неговия страх и сервилност.

Българският народ има само един идеал: да се обогати. Заради това, пази се да не му попречиш и затваряй си очите пред кражбите. Помилвай някак си незабелязано крадците, особено тия на държавни суми и дръж списъка им затворен в твоето бюро. Когато тоя списък се увеличи, да бъде в процент 10% от населението, то ти си спасен. Знай, че царете се крепят от разбойниците, но те са жертва често на разбойниците, когато не са ги щедро възнаградили.
Прави и ти гешефти, обогатявай се. На мое време твоят възлюблен чича княз Филип ми вършеше всички гешефти и той прибираше комисионните при сключването на българските заеми; той прахоса своя пай в Ница и Монте Карло, а моя пай се стопи в Дисконто Гезелшафт поради инфлацията, заради това бях принуден да се моля на германците да ми дадат пенсия 5 000 000 000 лева годишно и един отделен апанаж от 5 000 000 000.

Българският народ е крава, която трябва да доиш до изтощаване. Презирай народа и не отдавай на никоя работа повече значение, отколкото тя има. От всичките неща в твоето царство народът е най-маловажното.

За честността

Българите, твоите сега възлюблени поданици, не познават що е добродетел. Те крадат от памтивека и го смятат това дори за почтен занаят. Понеже не е срамно да крадеш, прието е това да се върши на открито. Главното правило е, че не може да се краде освен много. Законите не улавят големите кражби...
Тъй щото не трябва да се спираш нито на минута и да разсъждаваш върху тази вулгарна дума, добродетел и честност. Честността няма нищо царско. Тя не се ползва с достъп в нашата династия, а аз лично прекарах 32-годишно царуване без нея.

За лицемерието

Лицемерието е основната добродетел на царете. То е много тачено в нашия, Кобургския род, така също и у българския народ. Ти трябва да го притежаваш във висша степен, ако искаш чрез лицемерието да обезоръжаваш поданиците си.

Зная, че ти не си религиозен като мен, но за тълпата ние трябва да се преструваме, че сме най-фанатици християни. Нима царското достойнство е съвместимо с религията? Това, което религията иска от простия човек, ние не можем да го дадем, и религията ни прощава всички прегрешения, които ние не й казваме, защото тя гледа на нас като миропомазани и предварително ни е простила.

Ти не си напълно посветен в хитростите, които употребих, за да се докопам до българския престол. Твоята баба, принцеса Клементина, бе неизчерпаем извор на достойното лицемерие и на царската хитрост. Вярно е, че ние много пари похарчихме, за да подкупим една част от министрите и влиятелните депутати; цяло състояние от няколко милиона похарчихме за българската корона, както сега епископите харчат грамадни суми да подкупват избирателите в дадена епархия, когато митрополитският трон остане вакантен.

Всичко се купува с пари и хората и техните съвести са стока с по-голяма или по-малка цена.

Една истина ще ти призная, че нашият Кобургски род е род на развратници и заради това европейските престоли се падат повече на нас, гладни и ловки авантюристи.

Никой мене не ме обвини, че съм крал и че съм бъркал безразборно в българското злато. Ако народът изпита бедствия, той не викаше против мен - министрите бяха виновните. Прави и ти така, подготвяй марионетки, чиито глави народът може да чупи.

Българският народ има инстинктивна омраза против всичко, което изпъква начело. Той е готов да смаже всекиго, който се издига по-високо, та ако ще дори и в безмислието. Това е едно нещастие, но ти трябва да се радваш, защото ниските чела са болшинството в тая страна. А ниските чела не са в състояние да направят бунт против короната. Другояче вървят работите, когато изпъкнат високите чела. Има нещо силно в тях и то да е дори вятър, пак е опасно.

За царската стойка

Уви! В сегашния демократичен хаос няма вече място за царските пози. Пази се да подражаваш на отживелите епохи и на старите царски пози. Ти би станал смешен пред твоите поданици. Зная, че си хитър и лукав, че се ръкуваш без ръкавици с твоите каналии, че се преструваш като лисица с отрязана опашка. Преструвай се на смирен и не проявявай никаква гордост и подходяща стойка. Едно време величественото царско държание беше всичко. То заместваше всичките науки, всички дисциплини, даже знанията по граматика. Но тия времена вече ги няма.

За речите


Не е необходимо един цар да е сладкодумен, но той трябва да има дарбата да стъкми прилично някои безсъдържателни мисли, да ги свърже без много грешки. Говори малко. Мълчаливите хора изглеждат важни и мъдри. Научи наизуст няколко изречения, които са енциклопедията на царското красноречие. Упражнявай се особено в употреблението на съюзите, защото ако е нужно да повтаряш същите фрази, ще трябва поне да умееш да им променяш понякога реда, без да си покажеш съвсем босотата. Заключавай всекога късите си речи с умерено надути фрази. Банални, обикновени мисли и малко думи. Ето какво прави един цар загадъчен.
Недей поздравлява по един и същи начин един селски кмет и един кавалерийски полк. Говори всекиму езика, който му се нрави. За това не е необходимо да си добър психолог. Има няколко категории хора и няколко категории изречения, които могат да ги трогнат, стига да умееш кое да употребиш за дадения случай. Трябва да говориш и при все това да не кажеш нищо. Без да изпаднеш в положението на глупак, трябва да не кажеш ни една оригинална и искрена мисъл.

Бъди достъпен. За много от българските каналии ще бъде достатъчна чест, че са били рамо до рамо с теб или да си ги питал как са със здравето. Такива ще крепят престола ти.

За морала

Вервай ми, престъпленията и пороците са вечно неизменни, като човешкото сърце.
Ако усещаш в гърдите си сърце, което тупти, направи като мен: унищожи тоя извор на слабост.
Видох около мен катастрофални падения, престъпления, кръв, мизерия. Бях напълно равнодушен, предаден на егоизма си, извор на човешко величие.
Видя ли ме някой да заплача? Видя ли ме някой да проявя съжаление? Когато царицата, майка на моите деца, умираше, аз се забавлявах. Тя си остана за мен една чужденка като мен и заради това я мразех. Не чувствах смущение от това внезапно ликвидиране на едно нещастно и неволно съдружие. В дъното на душата си аз се радвах, че се освободих. На мен все пак ми харесваше драматичната хубост на цялата тая история и заради това с удоволствие си припомнях всичките й фази.

За религията и боговете

Има хиляди начини да се възползваш от религиите. Верующите хора са най-мъдрите граждани и покорни поданици, стига само да се щади специалната им чувствителност. Те всякога ще бранят престола, който не могат да си представят без църквата.
Една от привилегиите на царете е тази, че никой не знае каква религия те изповядват, т.е. никой не трябва да знае. Царят трябва да бъде голям комедиант и в практикуване обрядите на религията. Политиката е острието на камата, а религията е като пита кашкавал.

Боговете са многосложни и безбройни, а бог е един. Той се нарича "интерес" и на тебе подобава да бъдеш най-добрият му пророк. 

източник: Материала подготви Ясен Бориславов

С помощта на приятели

Може да прочетете още и на оригинала - ТУК!

Николай Николов   Публикувано от Николай Николов в 09:16:00



Гласувай:
8


Вълнообразно


1. briagnews - Може би не знаете, че по онова време
21.04.2012 09:58
хиляди българи са учили в "бели държави" и са се връщали в родината си.
Днес българите бягат !!! от родината си !
---
Защо ?
цитирай
2. matrixecologia - Предай нататък
21.04.2012 12:30
http://matrixecologia.blog.bg/drugi/2012/04/21/v-pamet-na-zaginalite-deca-v-diskoteka-indigo-samata-istina.943381
цитирай
3. zaw12929 - И младите да го научат. Да отбираме ...
09.02.2018 04:44
И младите да го научат. Да отбираме доброто, което е важно, за да сме държава : Да не сипем глави с пепел, а да се гордеем с царете от Трето Българско царство. Ако сега сме република, не трябва да отричаме онова време, когато сме били монархия. Да видим позитивното, осигурило прогрес на държавата.
г на 25 юни 1887г слага началото на царуването на Кобургите.Великото на-родно събрание приема за монарх Фердинанд, Държа за официалната ста-тистика,(Не излияния на опозиция, комунисти от тогава и присъстващи в пар-ламента –потомци,на копалите гроб на капитализма)сочеща:Фердинанд, Бо-рис,Си
меон оставят с трайни следи държавата ни за света Фердинанд зав
ършва процеса на дипломатическата борба, преодоляване Берлинския
договор. България получава независимост.Князът става цар.Какво става с една новосформирана държава,която има нужда от всякаква помощ?
Начало на 20век. По темпове на икономическо развитие страната чуди
Европа. Привлича чужди капитали, отваря банки, строи предприятия, шосеини и релсови пътища внася машини .Страната се преобразява. През 1887 г България има 36 предприятия в 1911 те са 345, почти 10 пъти по вече. а монтираните машини 130 пъти. Построени са шосейни пътища 8945 км и релсови 1931 км. През 1886г има 34 акцион.дружесва с 21млн. Лв. през 1911 те са 172 с капитал 136млн. Прз 1892 г е орга-низирано първо изложение, дало началото на пловдивския панаир. През 1894 г е приет закона за насърчаване местна индустрия.





цитирай
4. zaw12929 - НЕ СЛУШАЙ КАКВО ГООВОРЯ, А КАКВО ВЪРША... И ДОБРОТО Е ПО ВЕЧЕ
09.02.2018 04:58
Има 2 наложителни неща да свършим като народ Първото-да се помирим, като всяка страна приеме миналото, Каквото е,едните:шумкари,агенти,от другите жандарми, лагери, в убийства за убеждения. Национализация, присвояване собствеността, ограбване хората и държавата с боновете Лучников (Лека му пръст!) Помирение на нацията за всичко и налагане консенсус за решаване главното, как да ставаме по заможни. Ако сега имаме министерство, което ни евързва с ЕС, ,то Преди 124 г. тази работа е вършил княз Фердинанд.
Царуването на Борис започва с националната катастрофа от I-ТА Световна война, Потоци от българи бежанци напускат земите дадени на съседни страни Пустеещи,земи,глад Безработица, стагнация. Сираци от войните. Партии, боричкащи се за власт. Царят предприема мероприятия в подкрепа на сираци, вдовици, бежанци, млади семейства, Получават безплатно дворно място до 4 дк във всяко населено место,където има земя за оземляване.Всеки от горепосочените видове получават по5декара
Така родителите ми получават 15 декара, защото майка ми е бежанка, баща ми сирак от войната и са младоженци. Получил и часовник. В с.Джюлюница Ру-сенско и днес ги има “бежанските къщи” ЗА ВРЕМЕТО 1928 СА НАЙ КРАСИВИТЕ- СТРОЕНИ ПО ЦАРСКИ ПРОЕКТ
Малко известен факт от историята на държавата ни
от преди век.от царуването на Фердинанд.Статистиката сочи, че за1912
година страната ни, в сътрудничеството с германски консорциум и селото е произвела и продала за Европа арпажик 2000т,семена от зеле 23 тона, от домати 28 тона, пипер 3,5 тона, праз 8,5 тона.Едно огромно богатство. Визитка на бъл-гарското трудолюбие. Представете си тези количества семена в пакетчта по 3-5 грама.Представете си при условията на дървеното рало,липса на напояване,как се произвежда

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bainiki
Категория: Други
Прочетен: 1820296
Постинги: 455
Коментари: 936
Гласове: 1328
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031