Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2013 19:05 - OКУПИРАЙ БЪДЕЩЕТО И ОЩЕ МНОГО НЕЩА....
Автор: bainiki Категория: Други   
Прочетен: 1236 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.02.2013 13:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image
ИЗТОЧНИКА Е: ТУК!
Ричард Улф предлага завладяващ нов манифест за една демократична алтернатива на капитализма, основаваща се на работническо самоуправление в производството. Решението изисква създаването и прилагането на истинска икономическадемокрация, която да послужи като основа за истинската политическа демокрация.
Ричард Улф е автор на публикуваните наскоро книги „Демокрация на работното място: Кооперативни решения на капиталистическите кризи“ и „Залезът на капитализма: Световната икономическа криза. Какво можем да направим“.Запис от 27 март 2012 в Колумбийския колеж, Чикаго.

Сещам се за Мойсей и Стария Завет – как на всеки 50год. всичко се разделя по равно на всички и се почва наново. Сега това това става и с прогресивно и семейно облагане – 75% е нормално и 94% не е лошо. За да не се допусне неконтролируем разпад на системата, министерството на финансите на САЩ и ФРС, за пореден път прилагат “стратегията анаконда. Някои неща в енергетиката не може да се децентрализират и няма как да минат без държавно планиране,стратегия за нови и постоянни работни места.В едно изречение – държавата банка до 1% лихва за селското стопанство, саниране и топла вода от слънцето отварящи постоянни работни места в Република България /халко, че вече не е народна република България,което е енергийна, и т.н. независимости. А 35-те милиарда лева влогове във банките и 5-6% лихва ?! – така става след като има държавни гаранции за влоговете и умишлено липсва закон за фалит на физически лица като САЩ?????!!!!
А, че при фалит на банки влоговете се изплащат само в левове?!  и във времето без срокове също е умишлено. какво ще кажете приятели?! 
"Капитализмът на обединените работници" съществува вече на много места в света, в Аржентина има над 200 фабрики, окупирани и управлявани от работниците. В Европа, Испания, съществува Мондрагон от десетилетия. В Италия земеделските кооперативи в Емилия Романя съществуват също от десетилетия. В кооперативите по света работят почти 2 милиарда души. Естествено, някои мечтаят за „ капитализма  на държавата“, и изобщо не си дават сметка как и по какъв начин държавният капитализъм не променя производствените отношения. Улф говори точно за хора като много от вас, които наричат „комунизъм“ плановата икономика и национализацията, а не промяната в производствените отношения. За съжаление, историята доказа, че без промяна на производствените отношения, национализацията и плановото стопанство рано или късно водят до приватизация. Не зная кой е наивен в случая. Време е да се изпробват идеите на Маркс. Между другото, производството под контрола на работниците, не е в разрез с плановата икономика, напротив, тя е задължителна, имайки предвид недостига на ресурси. Двете неща вървят ръка за ръка. Малко смелост се иска от българските икономисти, за да започнат да разработват най-сетне нови идеи, а не да гледат с носталгия към миналото. 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bainiki
Категория: Други
Прочетен: 1820083
Постинги: 455
Коментари: 936
Гласове: 1328
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031