Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2020 17:56 - След падането на Казан: как Иван Грозни спаси татарския народ и бъдещето им
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 3865 Коментари: 14 Гласове:
4

Последна промяна: 29.06.2020 18:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
" С Луговой стороны черемиса приехала бить челом и государь черемису пожаловал" (Летопись XVI века)
  Октомври-ноември 1552г Казан падна и покореното Казанско ханство беше хвърлено в краката на Иван Грозни.
200 години смърт, татарски набези и терор на Русия. Неуспешни походи на русите, загуба на семейства. Мир и нови войни. Сега всичко свърши, казанските татари нямат армия, няма столица и няма хан. Дойде време за руско отмъщение.   image

Казан падна в краката на цар Иван. Дойде време за руско отмъщение ... (художник П. Шамшин) Иван Грозни седеше на Великия съвет и мислеше за нещо. А князете и управителите спореха какво да правят с победените татари. По-голямата част от благородството говори за отмъщение, княз Курбски особено гръмко крещи:   "Необходимо е напълно да се унищожи Бусурман и Казанската земя, за да се завладее завинаги !!" Той беше озвучен от московските благородници: "Пострадали са от татарите !! Веднага да ги кръстят. Който откаже, да се изпрати войската - палете къщи и хора да се заколят!" Но царят слушаше всички разсеяно. Нова Русия се очертаваше пред очите му. Беше смущаващо и далеч, но очертанията на нова, огромна държава от Литва до Монголско море се появяваха все по-ясно. Там, където живеят стотици народи с различна вяра, и за цял живот птицата  не може да долети от край до край.   Възможно ли е да се построи дом с  враждебност и омраза? Ще има ли смисъл в страха от русите вместо от уважението?  Младият Иван видя тъжната съдба на Тевтонския орден. Този, който  кръсти, изтреби прусите, ливите и балтите на брега на Свейско море. И той загуби всичко, което беше придобил през вековете. Сега немците седят зад стените на замъци в огъня на бунта. Не, няма да има такава Русия ....   Иван IV вдигна ръка и шумът моментално затихна:   - Не! Без отмъщение. Какво било, било. Татарите и всички хора от Волга вече са моят народ. Бог ни е заповядал да изградим нова Русия, където за всеки ще има място. Нека оставим татарите такива, каквито са, но ще консолидираме руската власт!   image



Цар Иван Грозни изгради новата държава. Държава  на много нации ...
Милосърдие Царят избра пътя на милостта. Пратеници и лоялни татари бяха изпратени до всички казански улуси, за да ги убедят: "Отиди при суверена, за да се поклониш , не се страхувай от нищо. И който не се съгласи, Бог ще им бъде съдия. Амосковският цар сега ги пожали".   Делегации от казанските земи стигнали до Казан, дори непримиримите северни черемиси (Марийци) стигнали до Иван Грозни да се поклонят. И всички бяха посрещнати от руския цар ласкаво, той им отдаде милостта си и данъкът  заповядал   да се намали .   Повишените данъци, наложени от казански ханове през последните години поради липса на пари, Иван IV  намалил до нивото от преди 60 години.    Царът запазил и казанската система за управление на местното благородство. За беките, които признаха властта на краля, земите бяха запазени, получиха право да властват в местностите и да управляват. Семействата на благородството запазили привилегиите  и имуществото си. Татарите можеха да служат в руската армия, да направят кариера, да живеят като целия руски народ.   Но навсякъде бяха поставени руски управители с отряди стрелци. А в самия Казан е поставена голяма армия от 8 000 щика, тя е допълнена от отделен гарнизон на Свияжск наблизо ... С решенията си след падането на Казанското ханство цар Иван IV проявява суверенната мъдрост. Все още никой не разбра, че Иван Грозни поставя основите на нова Русия - многонационална Русия. Това беше неговият мандат към бъдещите поколения руска сила. image   Нижегородският Кремъл се срещна с победителите в плаването от Казан по Волга След големия празник на руското и волжкото благородство, 10 дни по-късно огромната армия се прибира вкъщи. Самият Иван Грозни с част от армията отплава с кораби към Нижни Новгород , а тези които не се събрах, тръгнаха пеша. Проливни дъждове и есенната кал забавиха руската армия, едва през ноември всички стигнаха до Нижни Новгород, където царят вече чакаше.   Тук Иван Грозни награди всички герои, раздаде подаръци, титли и предостави земи за кампанията в Казан. Щастливата руска армия се разпръсна из градовете с болярите си. Срещнаха се с жените и децата си и се  заеха  с натрупаните дела .   Месец по-късно Волга пламна от безпощаден огън. Вдигна се глобално въстание от нейните народи за възстановяване на свободата и Казанското ханство.
Лукинский / Живая история


Тагове:   Казан,   българи,   не татари,


Гласувай:
5



1. dobrodan - Какви красиви слова за един пълен психопат.
29.06.2020 18:37
Нямали са шанс казанци. Никакъв. Толкова междуособици в този период и стремеж за власт на всяка цена...
Ако Иван толкова силно не е искал да воюва, можел е да тресне по един зад врата на смотаните си попове и смрадливите боляри. Цар ли е или на петела трътката?
Що пък ей така да не измрат 100-200 000 души?
Толкова благородно е постъпил човекът.... Съборил Казан и го построил наново в центъра на Москва... А работниците изтрепал, да не повторят някъде тая красота.
Естествено, върху минаретата набил кръстове. С много джамии е направено същото нещо в цяла Русия.
Върху руините на Волжка България е построена Рус Московская.
И сега, и тогава е било и е пълно с продажници на род и отечество.
Тъпкано са им го върнали русите на кухите вождове. И всякаква там ханска челяд по 300 мурзи....е то бива, ама :):):)?
Важното е Иван Грозни (Алаша) да стане Цар. Иииии-брееееее!
Дано до две седмици приключа "Джагфар тарих".
цитирай
2. germantiger - ...
29.06.2020 21:18
ИВАН ГРОЗНИ ТАКЪВ БОЙ Е ЯЛ В ЛИВОНСКАТА ВОЙНА, че бих казал позор,но то е друга тема и митологема

не съм запознат в детайл с грозни и неговата роля в руската история, макар че както знаем е фунфаментална, позачитал съм само за избиването ма са волжки българи вкл.и деца с главичките в ледените води

от руска гледна точка Грозни си е герой и монументален за тях, от страна на другите - той е престъпник и масов убиец, аз разбира се страна "не вземам"
цитирай
3. radostinalassa - Иван Грозни е плеснал ...
29.06.2020 21:27
папския пратеник по бузата, защото е искал да въведе в Русия католицизма.
цитирай
4. barin - Здравей, Радостина. Иван Грозни за ...
29.06.2020 21:36
Здравей, Радостина. Иван Грозни за Русия може да е силен цар, но за българие е завоевател, допринесъл Волжка България да изчезне от политическата карта на света. Има и други аналози: генерал Гурко за нас е освободител и има улици на негово име( заслужено) из много градове. За поляците обаче е черен, като дявол; потушил е едно от трите полски въстания срещу Русия. Жертвите са, доколкото си спомням три пъти повече, отколкото в Батак, където преди няколко дена бях. Всичко зависи от гледната точка.
Поздрави!
цитирай
5. germantiger - :)
29.06.2020 22:04
зашлевил нечий шамар - това е нищо

в трийсетгодишната война папищаци са били убивани, изгаряни и хвърляни през балкони в купища с лайна
цитирай
6. germantiger - финално
29.06.2020 22:05
ГРОЗНИ Е ГЕРОЙ ЗА РУСНАЦИТЕ И ВРАГ ЗА ПОБЕДЕНИТЕ ОТ НЕГО
цитирай
7. radostinalassa - Поляците не са ли католици?
29.06.2020 22:10
Ако е така, това е дело на Ватикана. Не знам защо са се били Московската Русъ и Волжска България. Но народите им са едни и същи. Виновни са управниците им.
цитирай
8. radostinalassa - 2. germantiger
29.06.2020 22:12
В сравнение с жертвите на Инквизицията , Грозни е невинно дете. На католичите не им изнася делото му и го очернят.
цитирай
9. germantiger - ++
29.06.2020 22:48
грешиш - ИНКВИЗИЦИЯ Е ИМАЛО В РУСИЯ И ЗА ТОВА ИМА КНИГИ - АВТОРИ СЪЩО РУСКИ

православая инквизиция в россии

е ф грекулов, академик
цитирай
10. germantiger - ...
29.06.2020 22:50
народите на волжка българия и русия НЕ са едни и същи

тези на волжка българия и кииевска русь също не са едни и същи

въобще словосъчетанието едни и същи за история е... ?! ... ...

ами като не знаеш - прочети за какво са се били и неведнъж
цитирай
11. dobrodan - Ето и как завършва цялата проклета война.
29.06.2020 23:31
"Казаците закопали в устието на Ика всички съкровища на българската хазна и така неверниците, които завзели Уфа, не открили нищо. Шейх-Гали напуснал столицата късно есента, като на останалите с него 12 господари заявил: „Към нас идва неприятел, който заплашва с изтребление целия ни народ в случай на съпротива, а самият народ е съвършено изнемощял и не може да излъчи по-значителен брой войници. Повечето ни бегове се подчиниха на урусите, за да запазят владенията си. В такъв случай нашата съпротива ще бъде безсмислена и обрича хората на гибел. Аллах ми оставя видимо само един избор: доброволно да изоставя хилядогодишната власт на моя род над Българската Държава. Аз, както се полага на всички роби на Всевишния, спокойно и безропотно се подчинявам на повелението на Великия Тангра и заминавам в Киргизстан“. След тези думи сеидът завършил молитвата си и с казаците си напуснал Уфа. Тетрадката му завършва със стихове, посветени на предалите него и Държавата бегове:
Наричах ви приятели – такива вий не бяхте.
На дружбата ви силна чаках, а врагове излязохте.
Деца, деца – след нас ще тънете във сълзи.
Наследството го няма, в ръцете руски бързи е...
Горчивината на тези думи и досега се усеща... "
Годината е 1584-та.
"Джагфар тарих", Хрониките на сеида Джагфар, записани от секретаря му Иман. Очаквайте скоро, добавям за русофилите.
цитирай
12. radostinalassa - 9. germantiger
30.06.2020 19:11
В катакомбите на Париж са открити милиони , подредени на рафтове черепи и кокали. Може би са били човекоядци или просто гладни. Как тогава според теб всеки е имал земя и се е изхранвал? В градовете не става. А русите преживяха перестройката благодарение на киселите краставички и пр. зимнина от дачите.
цитирай
13. germantiger - ...
30.06.2020 20:39
в криптите на австррияв и специално в подземен "град" гробнище под виена са наредени цели пещери с черерпи икости

ЖЕРТВИ НА ЧУМАТА
цитирай
14. radostinalassa - Кой би подреждал така жертвите на инфекция?
30.06.2020 22:04
Даже заравянето им в земята е опасно. Те трябва да се изгарят.
Това е друго нещо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13135346
Постинги: 11561
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години